+36 30 330 41 53

Munkahelyi felvételek – mire érdemes figyelned?

Bizonyos irodai munkáknál már a beléptetés is ujjlenyomat olvasással és kamerával történik – ezáltal biztos, hogy a kulcsot senki nem hagyja otthon, és be tud jutni az irodába a reggeli rohanás ellenére is. Ugyanakkor munkáltatóként fontos tudnod az ezzel járó jogszabályokat és kötelezettségeket, mielőtt telepítenéd a megfigyelő rendszert. 

 

Az elsődleges szempont az, hogy gondold át: mi miatt szükségszerű, hogy megfigyeld a munkahelyet? Ha attól félsz, hogy adott munkavállalók nem végzik megfelelően a munkát, netán elcsennének néhány dolgot, nem elegendő indok. A kamerákat is csak bizonyos helyeken telepítheted, a munkavállalók tudtával. A munkahelyen ugyanúgy mindenkit megillet a privát szféra joga, emiatt az ott dolgozókról készült felvételek a személyes adat kategóriájába tartoznak, amelyet a GDPR és a hazai NAIH szabályzata véd. Felvételek róluk így csakis a beleegyezésükkel készíthetőek, és meghatározott ideig őrizhetőek meg. 

 

Ne feledd a szükségesség elvét sem: a biztonsági kamerarendszert akkor üzemeltetheted be, ha bizonyítod, hogy más jogvédelmi módszer nem alkalmazható a te esetedben a munkahelyi vagyontárgyak őrzésére. A szervezet vagyonvédelmére vagy az esetleges bűnelkövetést megelőzve hivatkozhatsz a kamerák telepítésére a szabályzatban és a szerződéskötésekben.

 

Az irodai területen belül is fel kell hívnod a figyelmet arra, hogy kamerarendszer üzemel – így biztos, hogy jogi szempontból bevéded magad.

 

Ha figyelembe veszed a személyiség jogokat és nem sérted meg az emberi méltóságot a megfigyelőrendszerrel, akkor a kamerák telepítése nem fog gondot okozni.

 

Ha profin szeretnél eljárni vagy kérdésed merülne fel, bátran fordulj hozzánk – mi nemcsak telepítjük neked a teljes rendszert a jogi szabályoknak megfelelően, de átbeszéljük veled a legfontosabb biztonságtechnikai szempontokat!