+36 30 330 41 53

Hogyan tedd otthonodat biztonságossá – és amiért a kamera a legjobb megoldás

A vagyoni károk és a pótolhatatlan tárgyak elvesztése mellett a betöréssel kapcsolatos érzelmi veszteségek is nyomasztóak. Az otthonunkat sokféle megoldással próbálhatjuk megvédeni a hívatlan vendégekkel szemben – és némelyik hatékony kiegészítője lehet a biztonsági kamera rendszernek. Mégis, utóbbi tudja a legnagyobb biztonságot megadni, anélkül, hogy megidéznénk Kevint otthonunkba a karácsonyi szezon alatt. Ha nem szeretnénk, hogy baj történjen, esetleg már bekövetkezett és el akarjuk kerülni, hogy újra áldozattá váljunk, akkor ezekkel a tippekkel megteremthetjük saját biztonságunkat. 

 

Amit mi tehetünk meg

 

Habár azt gondolhatjuk, hogy az éj leple alatt történhet a legtöbb betörés, valójában egy amerikai kutatás alapján, a legvilágosabb napszakban, délelőtt 10 és délután 3 között történik, amíg nem tartózkodsz otthonodban – hiszen senki nem megy haza ebédelni a munkából, és ekkor van a legkisebb esély arra, hogy bárki otthon tartózkodjon. Emiatt próbáljunk meg mi magunk is szemfülesek lenni – sétáljunk tudatosabban az utcánkon, és figyeljünk fel arra, ha a környéken idegen járművet vagy ismeretlen, gyanús alakot látunk. Ilyen esetben nem baj az, ha néhanapján home office-t kérünk, vagy kicsit kiszámíthatatlanabbá tesszük a mindennapi életvitelünket. Ez persze nem minden esetben valósítható meg, hiszen sok személyes tényező formálja amúgy is a mindennapjainkat.

 

Emellett érdemes a fontosabb tárgyakat leltárazni, és azokra biztosítást kötni. A leltárral ugyanis azonnal átlátható, ha valamilyen eszköz valóban hiányzik a lakásból, és az elrablása esetén a biztosító anyagi kárpótlást nyújthat, amivel a károsultság kompenzálható. Ez azonban idő- és pénzigényes tevékenység, hiszen valljuk be – ki tudná most azonnal felsorolni az összes vagyontárgyat a lakásában – fejből?

 

Kulcs a zárja

 

Mikor volt utoljára cserélve az otthonunk zárja? Amikor beköltöztünk – no de az mikor történt, hány éve? A zárakat érdemes cseréltetni 4-5 évente, de legkésőbb 10 év után. Persze, egy jó lakatost nehéz találni, de ezzel növelhető a biztonság. A másik, hogy a pótkulcsokat ne tegyük a tipikus, nyílt helyekre – tegyük azokat rejtett résekbe, amik csak számunkra ismertek, és tényleg csak vészhelyzetben használjuk azokat, ne minden egyes ferde este után. 

 

Ha nincsen kutyánk, de féltjük a vagyontárgyakat, attól még vehetünk egy “Vigyázz, a kutya harap!” feliratot a kapura vagy az ajtóra. A kapucsengő is megszólalhat kutyaugatással, ezzel kicsit megvezetve az érkezőket, és elijesztve a potenciális bűnözőket. 

 

A biztonsági kamera előnyei

 

A megfelelő képminőséget rögzítő kültéri és beltéri megfigyelő rendszer elrettentő erővel rendelkezik – a kültéri már eleve a jelenlétével azt üzeni, hogy itt mindenképpen rajtakapjuk a rosszban sántikálókat, ne is próbálkozz. Aki nem veszi észre és mégis próbálkozik, azokat egyszerűen nyakon lehet csípni a felvétel rögzítésével. Ezáltal felismerhető az elkövető és az, hogy mely tárgyakra csapott le – azonnal tudni fogjuk, hogy mit vittek el, és könnyedén jelezhetjük a rendőrség és a biztosító felé az esetet.

 

Ha már gondolkodtunk egy biztonsági rendszer telepítésén, de még nem tudjuk, hogyan kezdjünk neki, akkor érdemes felvenni velünk a kapcsolatot – mi segítünk biztosítani a vagyontárgyakat és a lelki békét.